Mitä tulikaan juotua?

kuvat: Alko

Kammoan syöpää. WHO:n mukaan siitä tuli viime vuonna maailman yleisin kuolinsyy. Suomalaisista 25 % sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Elämäntavoista- ja ympäristötekijöistä riskejä ovat ylipaino, tupakka, UV-säteily ja alkoholi. Kaksi ekaa eivät ole kovin trendikkäitä, mutta rusketus ja ryyppääminen merkitsevät yhä iloista elämää. 

Pohdin tänään, mitä viinaksia tarjoilen 30-vuotissynttäreilläni, ja "sopivasti" Hesarissa on 27.4. juttu alkoholijuomien lisäaineista ja epäpuhtauksista. Näitä aineita ei merkitä pullojen kylkiin. Useimmat aineista ovat riski vain runsaasti juoville, allergisille ja astmaattisille. Jutussa muistutetaan, että alkoholi itsessään voi aiheuttaa syöpää, maksasairauksia, aivovaurioita ja dementiaa. Syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä on eniten sherryissä, Calvadoksissa, portviineissa, väkevissä hedelmäviinoissa, mutta myös monissa viineissä on sitä. Asetaldehydiä muodostuu myös suussa alkoholia juodessa.

Viineissä voi olla useita lisäaineita, kuten rikkidioksidia ja sulfiitteja. Huonosti tehdyissä viineissä voi olla okratoksiini A:ta, homemyrkkyä, joka voi aiheuttaa munuaissyöpää. Rypäleiden mukana viiniin voi päätyä torjunta-aineita ja raskasmetallijäämiä. Kossun ja muiden kirkkaiden valmistamisessa ei lisäaineita tarvita.

Luomuviinissä vain rypäleet ovat luomua, koska EU-säädösten mukaan luomu ei saa sisältää rikkiyhdisteitä tai sulfiitteja. Ilman rikkiyhdisteitä viini muuttuisi nopeasti etikaksi. Monille lisä- ja vierasaineille on määritelty raja-arvot, mutta ei kaikille, kuten asetaldehydille, toiselle mahdollisesti syöpää aiheuttavalle aineelle etyylikarbamaatille tai torjunta-aineille.

Muovipulloista tai tölkeistä voi lisäksi liueta juomaan ftalaatteja tai bisfenoli A:ta.

Omia lempparispekulaatioita syövän yleistymiselle ovat olleet kemikaalien hyödyntämisen lisääminen mm. ruoissa, pakkauksissa, vaatteissa ja muissa tavaroissa sekä hometoksiinit. Olen kuullut joiltain hometaloissa altistuneilta, että he saavat punaviinistä vastaavia oireita. Ei ihme, jos se voi sisältää homemyrkkyä tai kemikaaleja.

Terveysriskeistä puhutaan koko ajan enemmän, mikä kyllästyttää osaa ihmisistä. Elämästä pitää voida nauttia jne. Ei nautinnonlähteet mihinkään lopu, vaikka jostain luopuisi tai siirtyisi kohtuuteen. En ole menettänyt läheistäni syövälle, olen vain stressaaja enkä pidä siitä, että kehityksen varjopuolia vähätellään. Voihan niitä vähätellä, mutta mua ärsyttää olla kuluttajana teollisuuden marionetti. Kemianteollisuus, ruokateollisuus, lääketeollisuus, rakennusteollisuus ym. bisnes on ne epäterveelliset mömmöt meidän arkeen tuoneet.

Edit. Aion tarjota alkoholia synttäreilläni, mutta olen tuon kaltaisten pelottelu-uutisten kohdalla tyytyväinen, etten juo usein. On hyvä asia, jos säädökset kiristyvät sen suhteen, mitä pitää merkitä etiketteihin ja mitä kemikaaleja ylipäänsä saa teollisuudessa käyttää.

Kommentit

  1. Aivan samoja ajatuksia kuin mullakin. Stressaan sitä, et koko ajan tulee kemikaaleja elimistöön joka tuutista ja olen aivan vakuuttunut siitä et esim syövät ja muut länsimaalaisten sairaudet johtuvat osaksi näistä kemikaaleista. Ja ärsyttää ihan hirveästi olla todellakin tuo marionetti, jolla teollisuus testaa myrkkynsa samalla kuin tienaa älyttömät summat rahaa.

    VastaaPoista
  2. Niinpä. Kunpa ihmiset havahtuisivat laajemmin tähän meininkiin. Olen suunnitellut hankkivani palkitun ruotsalaisen ohjaajan Underkastelsen-dokkarin, jossa kerrotaan juuri näistä asioista. Uskaltaiskohan sitä katsoa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit