keskiviikkona, huhtikuuta 6

Suklaayosaa, vattukalloja ja valmissosetta


Sokerin välttely ontuu pahasti. Eilen oli pakko testata suklaayosa. Hassu maku. Kuvittelin maistavani sekä suklaan, että marjamaisuutta, mutta marjoja ei löydy tuoteselosteesta. Pitää olla tottunut pois Yacky-makupala-tyyppisestä mausta, jotta voi saada tästä jotain suklaakiksejä.

Karkki tipahti maahan.
Muutamana päivänä iski myös irtokarkkihimo, joka kohdistui jostain syystä vattukalloihin. On se kumma, että sokeripitoiset lisäainemömmöt maistuvat vielä, vaikka syön paljon luonnonmukaisempiakin herkkuja. Kai irtokarkkimässytyksen ilo kumpuaa lapsuudesta, jolloin kiskareissut olivat parhautta. Vattukalloissa on mm. E120:ntä ja E153:a väriaineina. Jälkimmäinen on lääkehiili ja edellinen punaisen värin antava karmiini, joka voi aiheuttaa astmaa ja äkillisiä allergiareaktioita. Karmiinia saadaan kuivatuista ja jauhetuista naaraspuolisista kokenillikirvoista, ja ilmeisesti sitä voi valmistaa myös synteettisesti. Yäk. Harmittaa, miten paljon sheissea käytetään vain ulkonäöllisistä syistä, vaikka onhan se totta, että harmaa mössö ei yhtä lailla houkuttelisi. Noista punamustista voisi tehdä vaikka irvokkaan lisäainekaulakorun :p. Ei tosin sopisi mun pukeutumistyyliin.

Ylen mukaan ruoka-aineteollisuus on alkanut kiertää lisäainemerkintäpakkoa hämätäkseen e-koodeja varomaan oppineita kuluttajia. Glutamaatti voi olla hiivauute ja koodit voidaan kirjoittaa auki esim. soijalesitiiniksi ja ksantaanikumiksi. Tuosta on kyllä kuultu ennenkin. En ole opetellut e-koodeja ulkoa, ja luomustakin olen innostunut vasta viime aikoina. Selvästi on sen toinen tuleminen menossa. MSG:tä eli E621:tä olen pyrkinyt välttelemään jo pidempään. Löysin tätä blogausta tehdessä uuden e-koodipalvelun.


Kolmas kokeilu viime päiviltä on Suvituoreen luomuporkkanasose. Yllätyin löydöstä ja päätin väsyneenä hyödyntää mahdollisuuden säästää aikaa aurinkosopan valmistuksessa. Kyllä, tein samaa soppaa toistamiseen. Mulle on tyypillistä, että voin syödä viikon samaa ruokaa, mutta en samana päivänä kahdesti. Sose roiskui kattilassa pilkottuja porkkanoita enemmän. Huomasin vasta kuvasta, että se sisältää maissivahatärkkelystä, mitä ikinä se lieneekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti